Daha Düz ve Uzun Bacaklar
Bacaklardaki şekil bozuklukları çeşitli tekniklerle düzeltilebilir. Kişi bu sayede daha düz ve uzun bacaklara sahip olabilir.
Estetik ve plastik cerrah Prof. Dr. Ahmet Karacalar, daha estetik görünümlü bacaklar yaratmak için uygulanabilecek yöntemleri anlattı…Etek giyememe, bireysel özgürlüğü kısıtlayıcı bir sorun. Pantolonlar içinde gizlenme, yeni moda bir eteğe imrenerek bakma, plaj ve deniz aktivitelerinden kaçınma gibi durumlar bazı kadınların sorunları arasında.Etek giymeyi engelleyen bacaklardaki şekil bozuklukları; parantez bacak, X bacak, asimetrik bacak, ince ya da kalın bacak olarak sayılabilir. Bazen de kalın ayak bilekleri ya da çirkin diz kapakları estetik görünümü bozar.
YAĞ TRANSFERİ GEREKİYOR
Kök hücreden zengin yağ hücresi kullanımı, eğrilikleri kamufle ederek çarpık bacak sorununda iyi sonuçlar verir. Yağların alınması için düşük basınç ve belirli bir incelikte kanüller gerekir. ‘No-touch’ yöntemi yağların bu şekilde alınmasına olanak verir. Burada elde edilen kök hücrelerle fizyolojik bir formül elde edilir ve bacaktaki sorunlu bölgelere enjekte edilir.
KALIN BACAĞA MÜDAHALE
Superdry tekniğiyle eğriliği artıran yağ birikimlerini kansız bir operasyonla alıp, kök hücreden zenginleştirerek kamuflaj yapmak mümkün. Kalınlığa yol açan yapı yağsa, bu durum muayene ya da MR ile saptanabilir. Superdry, şişmemiş bir dokuda üç boyutlu şekillendirme olanağı verir, böylece simetri sağlanır. Sonuçlar kalıcıdır.
KAS İNCELTME
Kalın bacakların en önemli nedeni yağ olsa da bazen baldır kasları da buna yol açar. Bu durumda yağ dokusunun alınması incelme sağlasa da kasın kalınlığını azaltmadan tatmin edici bir inceltme elde edilemez. Bu kaslar, özellikle baldır kalınlığına neden olurken kalın bacak sorununu yaratır. Bölgesel, sert kitleler halinde erkeksi bir bacak kontürü ortaya çıkar.
Kasları inceltmenin en kolay yolu, botoks. Kasların kalın olan noktalarına bacağa şekil verecek şekilde yapılan botoks enjeksiyonlarıyla kasın hacmi azalmaya başlar. Buradaki amaç, daha çok bacağın yumuşak hatlara kavuşması ve erkeksi geometriden kurtulmasıdır. Ancak bu işlem kalıcı değil. Kalıcılık ve daha radikal bir sonuç için kaslara ‘mikronörotomi’ gerekir. Bu işlemle kaslardan biri ya da ikisi iptal edilir, böylece kaslar incelmiş bir şekilde yerinde kalır.
KEMİK EĞRİLİĞİNİ DÜZELTME
Parantez ya da çarpık bacakların en önemli nedenlerinden biri, kemik eğriliği. Kemik eğriliğinin ‘osteotomi’ olarak bilinen kemik kesme ve düzeltme aparatlarıyla tedavisi mümkün olsa da, işlem pek çok dezavantajı nedeniyle fazla tercih edilmez.
Modern estetik cerrahinin yaklaşımlarından biri olan kamuflaj tekniği, bu sorunun çözümünde kullanılır. Eğri kemiğin hücre kokteyli ya da implantlarla kamuflajı bu grup tedaviler içinde yer alır. Tedavi için temel şart kişinin yağ ya da sarkmış doku rezervinin olmasıdır.
BACAKLAR UZUN GÖRÜNÜR
Çarpık bacak düzeltilmesiyle kişinin boyu uzun görünür. Bu, tek renk giyinen bir kadının uzun görünmesi gibi bir yanılsamadır. Bu nedenle üst ve alt bacağın birbirine uyumlu hale getirilmesi bacakları daha uzun gösterir. Bacak konturlarında aşırı girinti ve çıkıntılar, bacağı kısa gösterir. Bu nedenle akışkan hatların oluşturulması gerekir.
BALDIR KASLARINA SiLiKON DESTEĞi
Baldır kası, geliştirilmesi ve şekil verilmesi en zor kaslar arasında. Yapısal olarak baldır zayıflığının yanı sıra, çocuk felci, doğumsal kas gelişme bozukluğu, travma sonrası incelmeler, bacak eğriliğine neden olur. Silikon protezler bu zayıflıkların düzeltilmesinde kullanılır.
Silikonlar yumuşak ve sert olarak ikiye ayrılır. Yumuşak silikonlar daha avantajlı gözükse de hacim ve şekli değiştirmeden kullanılması gerekir. Sert silikonlara ise şekil verilebilir. Diz arkası kıvrımından küçük bir kesiyle silikon yerleştirilir. Silikon protezler, endoskop yardımıyla hissedilmeyen bir derinliğe, hemen baldır kası arasına konur. Yerleştirilen bölge önemli damar ya da sinirlerin olmadığı bir yerdir.
İşlemden sonra 12 saat kadar yürümeye izin verilmez. İlk 3-4 gün yürümede zorluk çekilir. Bir hafta sonra rahat yürünür. 3-4 hafta spordan uzak durulur. Nihai sonuç için üç ay beklenir.(Milliyet)